DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

Als het op wonen en interieur aankomt zijn wij als Nederlanders maar een raar volkje. Een wandeling door de wijk of een speurtocht op Funda laat zien dat we de plank vaak misslaan.

Er wordt bijvoorbeeld bakken met geld geïnvesteerd in een koopwoning, maar de inrichting krijgt vervolgens weinig tot geen aandacht. Nu hoor jij hier natuurlijk niet bij, maar de rest helaas wel, dus… Wat gaat er mis in deze Nederlandse woonkamers?

Laten we hier eens naar kijken aan de hand van een makeover die ik deed voor een van mijn vrouwelijke klanten.

Ze wilde een duidelijk thema in haar woonkamer en daarnaast moesten verschillende functies in een ruimte worden verenigd. Ik zal hier nu niet over uitweiden, maar dit project alleen even als casus gebruiken om je de 7 grootste woonzonden van Nederland te laten zien. Zet je schrap, want hier komen ze…

1. Disharmonie

Toen ik binnenliep in de woonkamer viel me meteen op dat er te veel verschillende stijlen door elkaar heen liepen.

Een typisch voorbeeld van een interieur dat over een lange periode meerdere veranderingen heeft ondergaan. Denk hierbij aan de aanschaf van een nieuwe bank, terwijl er niet goed is nagedacht over de afmeting en de afstemming met de rest. Of er is wel over nagedacht, maar dan op een voorspelbare manier. Grijze bank, grijze gordijnen en dan ook maar een grijze kast.

Je kunt hele dure meubels aanschaffen, maar toch een woonkamer hebben die zonder ziel is ingericht. Je voorkomt dit door je interieur een uitgangspunt te geven. Een simpele truc hiervoor is het maken van een moodboard. Dit is een van de eerste dingen die ik gedaan heb samen met deze opdrachtgeefster.

Boudoir meets Metropolitan Luxury werd het thema. Dat betekent veel zwart en veel luxe. Straks laat ik je een filmpje zien hoe dit thema tot stand is gekomen.

2. Chaos

De indeling in dit interieur was rommelig en zo voorspelbaar tegelijk, dat elk sprankeltje sfeer en gastvrijheid er door opgeslokt werd. Als je binnenkwam zag je meteen de tv, een saaie en rommelige boekenkast en daarbij was de bank lekker veilig tegen de muur geplaatst.

Bij de nieuwe indeling lette ik op de juiste zichtlijnen en focal points. Hierdoor krijg je orde en rust en kun je bewuster genieten van je woonkamer.

Een van de dingen die ik bijvoorbeeld deed is ervoor te zorgen dat het eerste wat je ziet bij binnenkomst een echte eyecatcher is. Bijvoorbeeld een mooie bank met luxe kussens of een prachtige zwarte schouw. Daarnaast heb ik een echte zithoek gecreëerd door twee Franse fauteuiltjes toe te voegen aan het geheel.

3. Misbruik

Wat betreft accessoires was de dame van dit project niet anders dan veel Nederlandse vrouwen. Ze is er dol op! Maar het gaat vaak mis omdat er bijvoorbeeld te veel wordt gekocht of al die waardevolle spullen van oma of andere familieleden een plekje moeten krijgen.

Gevolg is dat er een ratjetoe aan woonitems in het interieur te vinden is. Vooral de vensterbank, het dressoir en de boekenkast moeten het vaak ontgelden.

De accessoires in je interieur moeten binnen je thema passen. In dit project werden dat klassieke vormen, verleidelijke contrasten in materialen en delicate bloemen en kandelaars. Maar dan komen nog compositie en styling om de hoek kijken. Want hoe zet je zoiets nu neer? Hiervoor zijn kortweg twee regels: zet nooit te veel accessoires bij elkaar en combineer nooit te veel verschillende kleuren en stijlen met elkaar.

4. Verduistering en oplichting

Het element verlichting is zo belangrijk dat ik er in de toekomst een aparte blog aan zal wijden. In de woonkamer van het project was een gebrek aan voldoende verlichting en de verlichting die er was matchte niet met het interieur.

Het belangrijkste wat ik gedaan heb is het verwerken van extra sfeerverlichting in het lichtplan, een betere verdeling van de algemene en functionele verlichting en de inzet van verlichting als decoratief accent.

5. Ondeugdelijkheid

Er kunnen verschillende zaken misgaan met meubels in het interieur. Ik noem afmetingen die niet kloppen of kleur of vorm en textuur die niet passen in het geheel.

In veel interieurs wordt er te veel door elkaar gebruikt of men koopt 1 op 1 een woonprogramma van de meubelboulevard in. Of nog erger: men koopt meubels zonder rekening te houden met de afmetingen van de ruimte. Bij deze opdracht kon ik enkele meubels hergebruiken. Het contrast in kleur met een van de kasten was hierbij wel wat te groot. Dit heb ik vervolgens opgelost door deze een passende antieke finish te geven.

6. Onreinheid

Om deze woonzonde te herkennen hoef je geen interieurontwerper te zijn. Er zijn nog te veel mensen die hun huis gewoon niet opruimen.

Ook in dit project moest ik eerst orde creëren. Wil je aan de slag met je interieur dan is dit misschien een van de eerste dingen die je kunt doen.

Het beste is om je woonkamer helemaal leeg te halen. Zet alle spullen bij elkaar en geef alles weg wat je niet meer mooi vindt of niet meer gebruikt. Je zult versteld staan hoeveel rust en zelfs sfeer je er voor terugkrijgt. Daarnaast krijg je overzicht en inzicht in wat je allemaal hebt en eventueel kunt hergebruiken.

7. Overdaad

Eigenlijk heb ik het hier al zijdelings over gehad. Ik denk dat jullie wel begrijpen wat ik bedoel. Te veel prints, te veel kleuren, te veel meubels, te veel accessoires, te veel planten…

Ik weet dat sommige mensen dat mooi vinden en over smaak valt niet te twisten, maar toch kan ik zeggen dat het een woonzonde is. Door overdaad mist het interieur namelijk zijn doel. Je kunt daardoor niet meer optimaal genieten van al het moois. Ook hier geldt: less is more!

Ben je benieuwd naar het eindresultaat van deze makeover? Kijk dan hier. En als klap op de vuurpijl heb ik ook nog een leuk filmpje van dit project. Bekijk het filmpje hier.

En nu is het tijd voor je kritische blik! Welke woonzonden zie jij vaak voorkomen in Nederlandse interieurs? Neem een moment om wat in jouw ogen de grootste woonzonde van Nederland is, te delen in het commentaarveld hieronder.

LET OP! Vergeet niet om het “Notify me of follow up comments via e-mail” vakje aan te vinken. Alleen dan krijg je namelijk een melding wanneer je een reactie ontvangt.

Stijlvolle groet,

Ryan de Kom

PS: Deel dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de “Tweet, Like, Share of Add This” knoppen (hieronder) te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren!

6 reacties op “De 7 woonzonden van Nederland.”

 1. Wat mij vaak opvalt is een gebrek aan balans, laten we het voor het gemak maar even misbruik noemen. Te volle decoratieplekken, meubels die niet bij elkaar passen en na-aperij die de plank net misslaat. Niet dat ik me hier nooit aan bezoldig hoor, maar de hangende verweerde tak boven de vensterbank ging meteen weg toen iederéén het ineens had. Die van ons was door oom&tante hoogstpersoonlijk meegenomen vanuit de poolcirkel, en niet van de Action. Decoratie die nergens op slaat, dat komt er bij ons niet in. Soms jeuken mijn handen wel eens als ik bij iemand thuis kom. Dan staat overal zielloze prullaria en blijken ze een prachtige collectie antieke kandelaars in de kast te hebben staan! Smaken verschillen natuurlijk, maar soms…

  1. Hi linda, Goed om weer van je te horen 🙂 Ik besef dat ik nog steeds niet gereageerd heb op je mail. Ik ga het onmiddelijk doen na deze comment.
   Juist! Misbruik en na-aperij horen absoluut in het rijtje. Ik vind na-apen niet per definitie erg, maar geeft het alstublieft een beetje persoonlijkheid en ziel.
   Vaak heeft men genoeg leuke items, maar is de styling voorspelbaar of ondoordacht. Hierdoor krijg je vaak het net-niet-gevoel. Zonde!

 2. waarom altijd die 2 vazen, 2 identieke planten, 2 kandelaars, het maakt niet wat…

  altijd precies midden in de vensterbank, vaak van een wat fletse of nietszeggende kleur. Ergens heeft ooit in een woonblad of in een woonprogramma een stylist gezegd dat dit mooi is. Symetrie kan rust creeeren maar als je het te ver doorbvoert is het zo SAAI. en waarom altijd 2?

  SAAIHEID en ONPERSOONLIJKHEID is wat mij betreft hoofdzonde no 1: gewoon je hele interieur bij riviera maison kopen en klakkeloos neerzetten. Op zich kun je met Ikea spullen een prachtige inrichtng maken, maar voeg er dan wel iets aparts aan toe, iets wat bij JOU past. En als je dan Riviera Maison echt mooi vindt zet er dan tenminste 1 lamp of kastje in dat je ergens anders vandaan hebt gehaald en dat laat zien wij JIJ bent.

  1. Hi Ireen, bedankt voor je comment! Ik ben het HELEMAAL eens met je aanvulling. Ik verbaas mij keer op keer de plek waar je een aanzienlijke tijd van je leven bent zo weinig aandacht krijgt. Heb jij een verklaring hiervoor?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

whitehousedecorations.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches