Hal inspiratie nodig? Lees dan gauw verder! Twee weken geleden vroeg ik je om mij te vertellen welke blog-onderwerpen je interessant zou vinden. Ik kreeg toen een erg leuke suggestie van Karin… 

 

Het leuke is, en dat weet Karin niet, dat ik dit idee eerder gehoord heb van mensen. Ze stelde namelijk voor om per ruimte een voor- en nabespreking te doen. En dat is dus precies wat ik ongeveer nu ga doen.

 

De meeste huizen “beginnen” met een hal of entree. Helaas is dit vaak een ondergeschoven kindje in veel interieurs. Vaak is het of te klinisch (kaal, fel licht en lelijk) of het is een zooitje (te veel jassen, schoenen en overige zaken in het zicht).

 

Ja, dat kan ik zelf ook wel zien, hoor ik je denken. Maar hoe krijg je die hal nu een beetje sfeervol? Aan de hand van een make-over die ik gedaan heb geef ik je zeven gouden tips.

 

Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik het verzoek van de hoofdredacteur van de glossy Powerlady magazine of ik wilde meewerken aan een make-over rubriek. Daar hoefde ik niet lang over na te denken en ik kreeg de volgende opdracht:

 

“Wil jij de hal van een appartement in Amsterdam een make-over geven?” Toen ik de hal te zien kreeg, schrok ik me eerst een hoedje. De ruimte was zo kaal en zo leeg dat ik er gewoon een naar gevoel van kreeg. Maar dat duurde maar een paar seconden. Want hoe beroerder de ruimte hoe krachtiger het effect van de make-over. Echt iets voor mij dus! Het complete reportage kun je straks hier bekijken. ( op pag 20)

 

En dan nu de tips aan de hand van het project:

 

1. Maak een moodboard.

Ik ben begonnen met een indeling te maken van de ruimte. Daarna heb ik een moodboard gemaakt met de accentkleur rood. De opdrachtgever had namelijk een rode schoenenkast en die moest in het ontwerp verwerkt worden. Zo’n moodboard helpt je trouwens ook om je eigen stijl of mix aan stijlen te bepalen. Tot slot heb ik de verschillende functies verdeeld over de ruimte (jassen, schoenen, spiegels, etc.).

2. Kleine hal groter laten lijken?

Een denkfout die veel mensen maken is dat wit ruimtelijk is en daardoor de perfecte keuze. Niets is minder waar. Door de juiste kleuren kun je een plezierige sfeer neerzetten in je hal. Wil je toch wit, zorg dan voor contrast door middel van gegroepeerde fotolijstjes of een schilderij. In dit project heb ik een muur een accentkleur gegeven. Dit heb ik gecombineerd met twee mooie fotolijstjes voor een rijke uitstraling.

3. Welke verlichting in de hal?

Een simpele plafonnière in de hal en je bent klaar. Tja, heel functioneel maar niet echt smaakvol. Je wilt toch jezelf en je gasten net even dat extra gevoel geven. In het project heb ik daarvoor twee mooie bollampen verspringend opgehangen. Zo is de verlichting functioneel en heb je tegelijkertijd een mooie eyecatcher in de hal.

4. Welke vloer in de hal?

Als je woning geen portiek of galerij heeft, is het handig te zorgen voor een goede droogloopmat. Zo blijft je vloer mooi schoon. Zorg dat je ongeveer een vierkante meter van de vloer hiervoor benut. Leg de mat in de vloer en let ook op de afwerking met mooie plintjes. Hierdoor krijgt je hal een verzorgd uiterlijk. Voor de basis kun je elke mogelijke vloer gebruiken. Laminaat,  hout, plavuizen of misschien wel een strakke gietvloer.  Woon je in een flat en heb je een mat voor de deur gebruik dan een mooi vloerkleed(je) binnen. Ook als je een grote hal hebt kan een kleed voor veel sfeer en gezelligheid zorgen. In het project heb ik hiervoor een klein dierenvel gebruikt. 

5. Uit het zicht!

Als je de mogelijkheid hebt, zorg dan dat je je jassen en schoenen zoveel mogelijk uit het zicht hebt. Dit zorgt namelijk voor een rustig geheel. In dit project heb ik een garderobekast gebruikt waar alle jassen keurig in opgehangen konden worden. De schoenen kwamen vanzelfsprekend in de rode schoenenkast terecht.

6. Overige functies.

Misschien wil je sleutels, handschoenen en overige zaken snel kunnen opbergen. Of misschien wil je een zitplek waar je even kunt zitten terwijl je je schoenen aantrekt. In deze hal heb ik een kastje gebruikt voor extra opbergruimte, maar door er twee stevige woonkussens op te leggen, heb ik meteen een gezellig halbankje gecreëerd.

7. Inspiratie en Ideeën voor de hal.

Het leukste is natuurlijk de finishing touch.  Een sidetable doet het altijd goed in de hal. In dit project heb ik een visuele sidetable gecreëerd door een plankje boven de schoenenkast te plaatsen. Op de sidetable kun je natuurlijk van alles kwijt: vazen, windlichten, mooie tafellampjes etc. Heb je geen plek voor een sidetable? Benut dan de muur door er een fors kunstwerk op te hangen. Of plaats een grote lantaarn, beeld of plant op de grond. In het project heb ik hiervoor een prachtig bloemstuk gebruikt en die is meteen de stijlvolle gastheer van deze hal geworden! Minder mooie kanten kun je juist verbergen. Hier heb ik bijvoorbeeld een vintage gordijn voor een van de deuren gehangen. Op deze manier werd de hal meer een geheel. Daarnaast heeft dit gordijn een een spannend en stijlvol effect op de rest.

 

Waar loop jij tegenaan bij het inrichten van de hal? Wil je weten hoe je een smalle hal moet inrichten? Of  Wil je weten hoe je een kleine hal groter kan laten lijken? Neem even de tijd om in het commentaarveld hieronder je vraag te delen. Ik geef je dan vrijblijvend advies.

 

Stijlvolle groet,

 

Ryan

 

P.S. Heb je hier iets aan gehad? Deel dit artikel met je netwerk door op de facebook-, Twitter-, Share -button te klikken boven dit artikel

10 gedachtes op “Hal inspiratie: Je hal inrichten doe je zo!”

 1. Super koel! Wij hebben een huis met een achter ingang en een voordeur…. Ik wil ook heel graag de jassen uit zicht, maar veel garderobe kasten zijn te groot. Ook kan ik maar moeilijk een schoenenkast vinden die mooi is én al onze schoenen kan bergen… De hal bij de voordeur wordt volgende week behangen… Pics will follow

  1. Hi Sandra,

   Ik zie dat ik niet op jou comment heb gereageerd. Sorry! Als je geen passende garderobekast kan vinden, zou je kunnen overwegen om een kast op maat te laten maken.
   Hoe gaat het trouwens met jou liefde voor retro interieurs?

 2. Hai Ryan, inspirerende blog over de ha;, inderdaad een lastig gedeelte van het huis. Onze hal is vrij smal en nu we een baby hebben, hebben we alle ruimte nodig om met de kinderwagen in en uit te kunnen lopen. Weinig ruimte voor extra meubels, maar zou je bijvoorbeeld een paar boekenplanken aanraden? Of verkleint dat optisch? Verder hebben we een inbouwgarderobe onder de trap, dus daar kunnen we alles kwijt, ideaal. Groetjes!

  1. Hi Esther, de hal is vaak een ruimte waar je vooral praktisch en creatief moet denken. Ik weet niet precies hoe je hal eruit ziet, maar kijk ook naar ophangmogelijkheden. Soms kun je in de hoogte verassende oplossingen vinden.
   Waar wil je de boekenplanken voor gebruiken? Of het optisch verkleint of niet zou ik moeten zien. Belangrijker is of je voldoende beweginsvrijheid hebt om in en uit te lopen.

 3. Wauw, heel erg mooi! Dit is tenminste een echte Hollandse hal: lekker klein en met een onmogelijke indeling. Die schoenenkast ken ik denk ik (van de Zweedse gigant?), wij hebben er vier naast elkaar in de slaapkamer maar die plank erboven is echt een superidee. Dat gaan we ook doen! En een knalkleur kan onze hal ook wel gebruiken.

  Ik herken Esther’s opmerking over de kinderwagen, dat was bij ons ook een heel gedoe en nu hebben we een aangepast fietsje in de hal staan met enorme zijwielen. Vind de boekenplanken een heel goed idee, ben benieuwd of je tips voor ons hebt!

  1. Hi Linda,

   De schoenenkast is inderdaad van Ikea. Het plankje ook. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat met de plankjes. Stuur maar een foto.
   Even een andere vraag krijg je ju wel een melding van mijn reactie?

 4. Hoeveel schoenen passen er in zo’n kastje? Ik heb ook vaak een legio aan sjaals, handschoenen, mutsen, schooltassen, gymtassen, hockeysticks… en dan nog de jassen. En een gang van 5×1 meter…. Ik wil in ieder geval een leuk fris behangetje!

  1. Hey San, Er passen officieel 8 paar schoenen in. Afhankelijk van de maat en soort schoen kan er soms meer in. Als je veel spullen hebt kun je ook overwegen de spullen te verdelen over 2 ruimtes. de spullen die je dagelijks gebruikt kunnen in de hal en de rest in een aanverwante ruimte. Behang is altijd leuk in de hal. Aan wat voor stijl denk je? barok, modern, eigentijds? Gr Ryan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *