Welke kleur past in mijn woonkamer? - whitehousedecorations.nl

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

Kleur is een belangrijk onderdeel van ons interieur. Sommige kleuren spreken ons aan, andere geven ons juist een onprettig gevoel.

De meeste mensen denken bij kleur in huis direct aan de muren en het houtwerk. Maar het gaat natuurlijk veel verder. Denk maar aan stoffering, verlichting en accessoires.

In deze blog wil ik mij beperken tot het kiezen van de juiste kleur voor op de muur aan de hand van de volgende stappen.

De eerste stap is om te bepalen welk type licht er in de woonkamer valt. Ligt je woonkamer op het zuiden of westen dan is het licht warm en gelig. Ligt hij op het noorden of oosten dan geeft datkoud, blauwachtig licht.

Nu we de temperatuur van het licht (warm of koud) weten, kunnen we verder!

Kies bij warm licht voor koele tinten. De Histor kleurenwaaier met kleurstaaltjes (verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt) bestaat uit in totaal acht kleurgroepen. Vier koele en vier warme tinten. Blauw, lichtblauw, roze en paars behoren tot de koele kleurgroep. Deze kleuren vind je aan de bovenkant van de kleurstaal.

Valt er koud licht in je woonkamer, ga dan voor… je raadt het al, warme tinten. Dit zijn de overige vier kleurgroepen: groen, geel, oranje en oranjerood. Alle acht kleurgroepen zijn weer verdeeld in drie kleurfamilies: de heldere kleuren, de pasteltinten en de grijstinten. Deze kun je onderling prima met elkaar combineren.

De volgende stap is misschien wel de leukste stap. Maak een moodboard van plaatjes met kleuren en interieurs die je gevoelsmatig mooi vindt. Probeer daarna een lijn te vinden in die plaatjes. Kies je vooral zachte pasteltinten of ga je juist voor contrast?

De laatste stap is het zoeken van de juiste warme of koude kleuren die passen in jouw collage. Dit kun je bijvoorbeeld doen door combinaties te kiezen uit hetzelfde staaltje (ton-sur-ton) of uit twee naast elkaar liggende staaltjes. Volg lekker je gevoel hierin en durf te combineren!

Ben je nog op zoek naar de juiste kleur voor je woonkamer? En kun je wel wat extra hulp gebruiken? Stel je vraag hieronder en ik geef je gratis mijn kleuradvies!

LET OP! Vergeet niet om het “Notify me of follow up comments via e-mail” vakje aan te vinken. Alleen dan krijg je namelijk een melding wanneer je een reactie ontvangt op je comment.

Stijlvolle groet,

Ryan

P.S. Deel dit artikel met je netwerk door op de facebook-, Twitter-, LinkedIn- of Google+knoppen te klikken links op je scherm.

14 reacties op “Welke kleur past in mijn woonkamer?”

 1. De lange muur in onze woonkamer willen we okergeel verven. We weten niet welke kleur aan de overkant moet. Die muren liggen op het zuidwesten.
  Kun jij ons adviseren?

  1. Dag Louise,

   Bedankt voor je comment! Sorry voor de late reactie. Op een of andere manier heb ik jou comment gemist. Natuurlijk kan ik je adviseren over de kleur.
   Ik heb een paar vragen. Wat is de positie van de okergele muur ten opzichte van de zon? Welke kleurenwaaier willen jullie gebruiken? ( Histor, eigen merk bouwmark of anders)
   Welke stijl en kleuren heb je in jullie interieur? Ik hoor graag van je! Ryan

 2. Goedenavond ryan

  ik heb een vraag,mijn hele woonkamer is zwart met wit nu wil ik graag een andere kleur op een muur doen maar weet niet welke kleur er bij past,het is een redelijk grote woonkamer en wil t wel wat knusser en gezelliger maken want al datku zwart en wit is niet echt gezellig….

  Kun jij wat advies geven over wat en welke kleur er het beste erbij past?

 3. Pingback: 10 kleurentips die je interieur doen stralen! - Whitehouse Decorations

 4. Pingback: Styling- tips en inspiratie voor de inrichting van je totale woning

 5. Leonarda de Wit

  hallo ryan,
  de schroten van 3 wanden en het plafond hebben na het white washen (kamer op het zuiden)een rozige kleur gekregen als de zon schijnt, op andere tijdstippen roze/grijs/beige) de vloer is nog donkerbruin vinyl (parketstroken), er is een geel verduisterings rolgordijn. Graag wil ik het tafelblad (schraagtafel) warm roze schilderen met donkerbruine schraag, er komen roze stoelen (philip starck doorzichtig plastic) omheen en smalle hoge honingkleur gelakte grenen kasten en groene plant. Kan ik deze combinatie maken of zal ik toch gaan voor een lichte vloer in grijs/beige/roze tint en de schraag in een lichte tint verven? Kunt u aub advies geven? Hartelijk dank , Leonarda

 6. Het kan inderdaad slim zijn om een moodboard te maken om je wensen in kaart te brengen. Ook kan je kijken naar de huidige kleuren in je kamer zodat je daar de nieuwe kleur op kan afstemmen. Kleuradvies kan je natuurlijk ook bij je schilder inwinnen.

  1. Hi Vincent, Hoe gaat het? Bedankt voor je reactie en tip! Absoluut waar natuurlijk. Hoe lang zit je al in het schildersvak?

 7. Hoi,wij krijgen binnenkort de sleutel van onze woning. De woonkamer is lang en smal. En heeft ramen aan een zijkant ipv voor en achterkant. De ramen zitten op het zuid westen. Wij hebben licht grijze meubelen en cognac kleur bank en stoelen. Nu willen we graag de kleur denim drift van flexa op de muur. Maar we twijfelen of we de muur waarin de ramen zitten verven of die daar tegenover? En welke tint wit past het beste hierbij?

  1. Hi Adrienne, Hoe gaat het? Gefeliciteerd met jullie nieuwe woning. Als ik het goed begrijp komt er veel warm licht in jullie woonkamer. Dat betekend dat koele tinten zoals Denim Drift perfect werken. Deze kleur kun je prachtig combineren met cognac, stoer hout, grijstinten, zwart en natuurlijk alle blauwtinten ( vooral de wat donkere…). Hier een mooi video moodboard van flexa: https://www.youtube.com/watch?v=bMExmS7Bxg8 Dit is slechts een moodboard,want de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Ik adviseer altijd om de muur die je het eerst ziet bij binnenkomst een accent kleur te geven. Helpt dit? Heb je meer vragen over je interieur? Download gratis mijn woonboek “Van Woonhuis Naar Woondroom In 4 Stappen” voor de beste tips en tricks!

 8. Hi!
  We hebben een nieuw huis gekocht en kunnen daar al heel snel in, nu komen de lastigste keuzes, de kleuren. Een achtertuin op het zuidoosten en een voortuin op het noordwesten. We dachten nu aan RAL9010 op muren en plafonds met daarnaast op enkele muren een beige tint als accent. Maar welke kleur beige is dan het mooiste om te kiezen?
  Slaapkamers worden wit met blauw: Ral9010 samen met Hague Blue van Farrow&Ball (de ene slaapkamer met lichtinval op het zuidoosten, de ander op het noordwesten). De logeerkamer op zolder met alleen licht van de achterkant (zuidoosten) wilden we met Sahara Dust (Pure&Original) doen. En de kleine slaapkamer met lichtinval van het zuidoosten RAL9010 samen met Setting Plaster (Farrow&Ball).
  Ik ben heeeeel benieuwd of dit juist gekozen kleuren zijn en wat jou/jullie tip zou zijn voor een beige tint in de woonkamer en open keuken.

 9. Hallo Ryan wij hebben een renovatie van de woonkamer gehad en twijfelen over kleur muren. Onze meubels zijn van hout. Donker blauwe gordijnen. Houten vloer. Licht voor, oost oost noord. Achter west/west/ zuid. Zou jij alleen muren gelijk maken en welke kleur.

 10. In mei gaan wij verhuizen. Ik ben al druk bezig met inspiratie op te zoeken.

  We hebben 2 woonkamers. 1 woonkamer op het noord/westen en de andere woonkamer op het zuiden.

  We willen bij allebei de woonkamers de lange muur in een greige tint behang. Wat wel meer neigt naar beige – crème dan naar grijs.

  Maar nu weten we niet welke kleur er op de andere muren moeten. We hebben veel lichtinval bij de woonkamer op het noord/westen.
  Op het zuiden iets minder.

  De woonkamer op het noord/westen heeft een zwarte vloer en de woonkamer op het zuiden heeft een pvc vloer houtlook beetje midden bruin.

  Onze bank komt in de woonkamer te staan van het Noord/westen en die is een beetje crème.

  Ik vind het zo lastig. Hopelijk kan jij me helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

whitehousedecorations.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders