Bank kopen? Voorkom dat je een bankstel koopt van slechte kwaliteit

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

Bank kopen: Hoe doe je dat? Terwijl heel Nederland wanhopig wacht op aanhoudend lenteweer mijmer ik over dit onderwerp. Voor de variatie ga ik graag een column-achtige blog schrijven.

Waar goede bank kopen

Ik ben een beetje nerveus, want strenge marketingexperts roepen dat je blogs waarde moeten bieden aan je doelgroep. En ik heb geen idee of mijn doelgroep zit te wachten op een column van uw designer.

Ik bemoedig mijzelf dus maar stilletjes met de gedachte dat sommige van mijn facebookvrienden altijd wel enthousiast zijn over mijn puntige schrijfsels. Ahum…

Ik heb regelmatig van die filosofische momenten, waarbij ik mij afvraag: wat is nou kwaliteit. In het bijzonder de kwaliteit van meubels. En ik vind het dan altijd leuk om retailers eens aan de tand te voelen over dit onderwerp.

Waar op letten bij het kopen van een nieuwe bank

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Naar aanleiding van een van de interieur makeovers waar ik nu mee bezig ben, legde ik dus een verkoper van een meubelzaak de volgende vraag voor:“Waaraan herken ik nou een kwaliteitsbank?”

Vol verwachting klopte mijn hart. Zijn antwoord luidde echter:” Dat hangt van de persoon af die de bank koopt.” Vanwege de infantiliteit van dit antwoord en van pure verbijstering was ik even met stomheid geslagen.

Maar toen voelde ik ergens diep van binnen de recruiter in mij opstaan die de diepste motivatie van zijn kandidaat boven tafel moest en zou krijgen. Laat het kruisverhoor beginnen, dacht ik dus.

“Dus uw kwaliteit is afhankelijk van de persoon die uw winkel bezoekt”, pareerde ik. “Nee, dat zei ik niet”, sprak meneer zelfverzekerd., “maar wat wilt u nou precies weten?” vervolgde hij. Ik voelde mijn nekspieren aanspannen. Op de mij zo eigen correcte wijze herhaalde ik mijn vraag, maar dan wel met iets meer intonatie. Een stevig verkiezingsdebat  was er niks bij.

Kenmerken bankstellen goede kwaliteit

Uiteindelijk en met heel veel moeite kwam dan ook het hoge kwaliteitswoord eruit. Volgens onze meubelexpert wordt de kwaliteit van een bank bepaald door vier elementen:

1. De stof (bijvoorbeeld wol of Alcantara)
2. Het binnenwerk (spaanplaat is troep, eiken en grenen top)
3. De veren (spiraalveren zorgen voor een zachte zit, Nosac veren are the best!)
4. De vulling (koudschuim, traagschuim of blokvulling)

Nieuwe bank zit hard

Na deze onverwachte onthulling stelde ik onze meubelman, tegen beter weten in, nog enkele vragen. Maar helaas. Wederom geen bevredigend antwoord. Ik zocht dus koortsachtig verder. Tot mijn grote vreugde belandde ik op de website Bankstellenshop.  Een hip meubelportaal met dito chatservice.

Ik kon naar hartenlust mijn vragen afvuren op chat-meubel-goeroe Frank Peters. De kwaliteit spatte zelfs van zijn avatar, die hoofdzakelijk bestond uit zijn vriendelijke tandpastasmile. Als klap op de vuurpijl verwees hij mij ook nog naar hun bankstellen blog over kwaliteit Ik voelde me alsof ik een diep bewaard geheim op het spoor was. Alle nervositeit was in een klap weg.

Dus zit je nieuwe bank te hard? Begint de stof van je nieuwe bank te pillen? Of wil je weten hoe je je bank zachter kan maken? Maak dan zeker gebruik van de tips en adviezen op dit portaal.

Wat zijn jou ervaringen, tips en adviezen bij het kopen van een nieuwe bank?
 Deel dat dan met ons door middel van het commentaarveld hieronder.

Stijlvolle groeten,

Ryan

P.S. Deel dit artikel met je netwerk door op de facebook-, Twitter-, LinkedIn- of Google+!

17 reacties op “Is je bankstel wel van goede kwaliteit?”

 1. G.J.M. Bennink

  Ik denk dat die verkoper gelijk heeft. Kwaliteits ervaring is wat anders dan wat we van de objectieve kwaliteit vinden. Het gaat er om heeft de klant gekregen wat hij/zij kon en mocht verwachten. Communicatie dus.
  G.J.M. Bennink

  1. Dag Gertjan,

   Dank voor je comment. De verwachtingen van de klant managen is essentieel in deze. Echter heb ik vaak gezien dat de klant niet altijd goed geïnformeerd word. En dat is jammer.
   Aan de andere kant heeft de klant ook de verantwoordelijkheid om zich te verdiepen in welke elementen belangrijk zijn.

 2. Beste Ryan, leuk te zien dat er oprechte aandacht voor het begrip kwaliteitsmeubelen is. Een term die tegenwoordig aan kracht verliest, gezien het predicaat nogal vaak toegepast wordt als marketingtool. Af en toe in mijn optiek te snel, maar hierbij mag gezegd worden dat ieder prijsniveau zijn toppers en floppers kent. Een meubel fabriceren met weinig materialen en minuten is ook een kunst waar veel consumenten mee geholpen zijn (=het uiteindelijke doel nog steeds!). Laten we deze groep niet afvallen, maar even kwalificeren als efficiënte meubels i.p.v. kwaliteitsmeubelen.

  Wat betreft je vier elementen de kanttekening dat eiken vooral bij zichtwerk wordt toegepast, maar dat beuken de standaard is voor het binnenwerk van zitmeubelen. Beuken is gemakkelijk te bewerken, splijtvast, licht, relatief sterk en in Europa genoeg voor handen. Als je kiest voor een lagere prijs en kwaliteit, dan kies je voor grenen. De term blokvulling zegt me niet meteen iets, maar wellicht dat je polyether schuimstoffen bedoelt. Een prijstechnisch alternatief voor koudschuim wat meer geschikt is voor delen van een meubel die niet direct gerelateerd zijn aan het zitcomfort en de duurzaamheid. Om even je verhaal verder te updaten: nosac = nosag. Een ontwikkeling uit de automobielbranche die qua kwaliteit, functionaliteit en prijs algeheel omarmd is. Ook hier zijn goede en minder goede keuzes in te maken!

  Tot slot wordt de kwaliteit van een kwaliteitsmeubel slechts voor een gedeelte door de toegepaste materialen bepaald. Er zijn ook fabrikanten die inferieure producten van hele mooie materialen kunnen maken. Of ogenschijnlijk mooie dingen die vervolgens comfort en duurzaamheid missen. Het zit hem natuurlijk ook in het toegepaste vakmanschap en de minuutjes. Als je goed naar een meubel kijkt, dan zie je de details, de lijnen en het karakter van het ontwerp. Dit wordt bepaald tijdens de productontwikkelingsfase. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de aandacht, de liefde en de vakkennis van de ontwerper spreekt vaak uit zijn schepping. Is een pootje gemaakt met het oog op de prijs of is er extra aandacht en tijd aan besteed? Hierbij de opmerking dat de term kwaliteit in de betekenis van duurzaamheid zowel terug te vinden is in een pootje van 3 euro of 30 euro. Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld meubelstoffen van 20 euro of 200 euro. Echter bijzondere pootjes of stoffen zullen door hun exclusiviteit de kwaliteitsbeleving van het meubel vaak versterken.

  And last but not least de minuutjes en de kunde van de vakman en -vrouw in combinatie met de specifieke kwaliteitseisen van een bedrijf. Deze doen uiteindelijk al het dagelijkse werk en zijn verantwoordelijk voor elk specifiek samengesteld eindresultaat. Hoe is er gestoffeerd en gestikt? Past de hoes goed om de vulling rekeninghoudend met de eigenschappen van de specifieke stof of het leder, zijn de plooien goed gelegd of juist goed vermeden, is de patroon en de vleug van de stof correct gestikt en verwerkt, zijn de lederen onderdelen goed gelezen, geïnterpreteerd en gesneden, enz. enz.

  Hiermee heb je hopelijk weer een deel van je antwoord; maar het blijft zoeken! Veel dingen hebben met elkaar te maken; toegepaste materialen, wijze van toepassing, vakmanschap en productontwikkeling, minuutjes, verwachtingen klant, persoonlijke smaak, exclusiviteit, enz. Aan jou de vraag wanneer je voldoende antwoorden gevonden hebt in de richting van jouw vraagstelling?

  1. Dag Mike,

   Dank voor je mooie comment! Ik ben het helemaal eens met je opmerking dat elk prijsniveau zijn toppers en floppers kent.
   Intressant om te weten dat nosag vering dus ook diverse kwaliteitsniveau’s kent. Kun je daar iets meer over vertellen. dat wist ik namelijk niet.
   Ik heb inmiddels diverse experts gesproken over dit thema. Sommigen zijn heel stellig en anderen iets genuanceerder. Ik denk dat het inderdaad zoeken blijft…

 3. Goede nosag is belangrijk, maar niet essentieel of doorslaggevend voor de kwaliteit en duurzaamheid van het zitten. Het zitcomfort wordt namelijk in belangrijke mate bepaalt door de zithoogte, de zitdiepte, de valling van de rug en de toegepaste combinatie van koudschuimen en synthetische watten (ook vaak dacron of afdek genoemd).

  Maar voor de liefhebbers dan toch even wat meer informatie over zigzagveren (=nosag):

  Nosag kan op rollen van 30 meter of op standaard lengtes afgenomen worden. De draaddikte varieert van 2,6 – 2,8 – 3 – 3,2 – 3,4 – 3,6 – 3,8 of 4 mm. In de regel zijn veren tot 3 mm draaddikte rugkwaliteiten, dikkere veren worden toegepast in de zitting. Belangrijk is het dat de golfveren gemaakt worden van een speciaal gehard staal wat vervolgens afgewerkt wordt met een zware coating tegen corrosie. Ben eens sportief en begin eens een veer meermaals te buigen … verliest deze veer vervolgens na enkele buigingen zijn vorm dat heb je vaak te maken een slechte kwaliteit verenstaal. Belangrijk is het dat de veer ook na enig gebruik vormvast blijft en niet gaat doorzakken! Hierbij speelt de afstand tussen de beuken houten nosagregels voor en achter (of de afstand van het buizenframe) ook een belangrijke rol. Daarnaast worden de nosagveren vaak onderling verbonden met rubberringen of staaldraad. Dit verdeelt de belasting en bevorderd de duurzaamheid.

  De bevestiging van de nosag aan het houten frame (=de romp) en de toegepaste spanning hierbij bepaald tot slot het eindresultaat. Te strak is niet goed; te slap ook niet! Voor de bevestiging gebruikt men zogenaamde clips (of Confix-achtige systemen). Hierin is de keuze reuze. Deze metalen of kunststof haakjes worden met lange nieten in de nosagregels bevestigd, waar vervolgens de veren ingehaakt worden. Belangrijk is het in elk geval dat ze blijven zitten, makkelijk te bevestigen zijn en geen storend lawaai maken tijdens het gebruik! Hierbij negeer ik makkelijkshalve even het fenomeen vlakke en bolle nosag en de diverse (minimaal) afwijkende rondingen en afwerkingen.

  Als een fabrikant qua vormgeving of qua prijs nergens op hoeft te letten, dan wordt echte luxe toch vaak geleverd in de vorm van veersystemen of interieurs en niet direct met nosag. Bekende namen zijn Epeda, Pullman of Bonell systemen die opgebouwd zijn uit
  cilindrische, conische of dubbelconische veren. Deze systemen worden gemaakt van een enkele doorlopende draad of een koppeling van diverse spiraaldraden, haakjes en/of verbindingsdraden. Hiernaast zijn er nog een aantal alternatieve producten ontwikkeld, zoals beugelgarnituren ofwel de patentzittingen. Echter dit alles is weer een ander verhaal…

  Tot zover nog even een “korte” toelichting.

 4. Je hebt de link van de site verkeerd geschreven. Bankstellenschop ipv shop. Verder lekker stuk om te lezen en heel fijn de toevoeging van Mike.

 5. Ah ja, de gladde meubelverkoper… Zo eentje troffen wij en we trapten natuurlijk in zijn mooie praatjes. Amper een jaar later was de stof van onze loungebank volledig verkleurd, de vering kapot en de houten vloer onherstelbaar beschadigd omdat er geen viltjes onder de poten geplaatst waren (wat wel zou moeten). Wat wij hebben geleerd is dat service ook heel wat waard is. Onze klachten werden ongegrond geacht (zo was het onze eigen schuld dat de bank verkleurd was, want hij stond in een ruimte met een raam)(blijkbaar weet iedereen dat je banken in een licht- en luchtdichte kamer moet plaatsen behalve wij) en het was een hoop weggegooid geld.

  Gelukkig weet ik nu waar ik op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe bank dankzij je hilarische column. Ik ga ook maar ‘s met Frank chatten. Kijken of er ook banken zijn waar je wél met een gerust hart op kunt springen en hangen.

  1. Ha Linda, Fijn om je weer te horen 🙂 Het is heel vervelend dat er nog steeds veel rommel word verkocht. Zelfs in de hogere prijsklasse. Mijn deze blog wil ik consumenten richtlijnen geven waar ze op moeten letten bij de aanschaf van een bank. En er zijn genoeg banken waar je op kunt springen en hangen. Groetjes, Ryan

 6. Wij hebben in mei 2014 een nieuw bankstel gekocht, prijs ca. €3.600.= maar van af de eerste dag blijven er zitafdrukken (plooien)in de zit/rugvlakken achter.
  In de zitstoelen zijn de zit/rugafdrukken minimaal.
  Stof 100% Synthetisch clan 57, bestaande uit 63% polyfin en 37% polyester en een martindale van 40.000 toeren.
  De leverancier geeft aan dat dit zo moet en dat ik dat idee van de plooien uit mijn hoofd moet zetten. Wij zijn echter niet tevreden. Waar kunnen we terecht om te bekijken of de zit/rugadrukken in de zitbank wel of niet terecht zijn??

  1. Dag Huub, Wat vervelend dat jullie bankstel zo een teleurstelling is geworden. Ik zou zeker terug gaan naar de leverancier en een passende oplossing vragen.
   Mocht je daar niet uitkomen kun je altijd contact opnemen met cbw of rechtsbijstand. Overigens is een martindale score van 40.000 toeren heel erg aan de hoge kant. Meestal zijn de sterke stoffen die voor intensief gebruik geschikt zijn zo rond de 25000. Succes en laat ons weten hoe het afloopt.

 7. ik heb pas een nieuw lederenbankstel gekocht van 3000 euro. Vanaf de eerste dag blijven de zitafdrukken zichtbaar. Iemand had met zijn elleboog op de leuning gesteund; na een week zit in de leuning nog een kuil? Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

  1. Dag Corry, Dat is vervelend zeg! Ik vermoed dat de zitafdrukken veroorzaakt worden door het type leer. Echt leer kan zitafdrukken veroorzaken omdat het materiaal “leeft” Heb je het al nagevraagd bij de verkoper?

 8. Hi Ryan, goed artikel!
  Ik heb mijn bank bij een goedkope winkel gekocht (mag denk ik geen naam noemen) en het is idd moeilijk een bank te kopen. In de winkel denk je nog , zit lekker , ligt lekker dus kopen.
  Eenmaal thuis kom je er na een tijdje toch achter dat de bank te hard is en niet lekker ligt of zit. En de diepte te kort voor lekker bankhangen.
  Dus een flop. Een bank kopen is net als een goed matras vinden heeeel moeilijk.

  1. Hi Monique, Bedankt voor je reactie! Van mij mag je namen noemen hoor. Kunnen we alleen maar van leren. Het kopen van een bank is idd niet eenvoudig als je niet weet waar je op moet letten. Heb je inmiddels een betere bank gevonden?

 9. Het is interessant om te lezen dat de kwaliteit van een bank bepaald wordt door de stof, het binnenwerk, de drukveren en de vulling. Wij zijn net verhuisd en willen graag een nieuwe bank kopen. We zullen deze punten meenemen wanneer we op zoek gaan naar een bank, bedankt voor het delen van deze informatie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

whitehousedecorations.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders