DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

Kleurentips voor elk interieur.

Enkele maanden geleden schreef ik een blog met als titel: Welke kleur past er in mijn woonkamer?. Een aantal dingen in dit artikel zullen je dus bekend voorkomen, maar ik ga je natuurlijk ook nieuwe dingen laten zien.

Uit een onderzoek dat ik onlangs deed, bleek dat er vaak onduidelijkheid is over het toepassen van kleur in interieurs. Op zich is dat niet zo verwonderlijk als je ervan uitgaat dat er oneindig veel kleuren zijn.

Ik kan mij dan ook best voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet of even niet weet wat je moet kiezen. En dan heb je ook nog verschil in kleuren op de muur, kleuren van de meubels, kleuren van je accessoires… Ik weet het, je raakt nu al gespannen. Maar er is een uitweg uit dit kleurengeweld!

De volgende 10 tips zullen je een goede houvast geven. Ik noem ze de 10 kleuren basics die je interieur doen stralen!

Ben je er klaar voor? Hier komen ze:

1. Gebruik de juiste verhoudingen

Probeer je te beperken tot het gebruik van maximaal drie kleuren in een interieur. Behalve als je weet wat je doet! Wel eens gehoord van de 60-30-10 Regel? Nee?
Deze regel wil zeggen dat je 60% van een bepaalde kleur gebruikt voor de basis (muren, plafond, deuren, enz) 30% van een andere (aanverwante) kleur gebruik je voor de meubels en de overige 10% is voor je accessoires. Check dit eens voor de gein in woon- of modebladen en je zult versteld staan hoe vaak je dit patroon herkent!

2. Kies een kleurenpalet

Het kiezen van een passend kleurenpalet voor je interieur kan lastig zijn. Je kunt het jezelf makkelijk maken door de volgende drie mogelijkheden te overwegen:

Monochroom Palet
Mijn persoonlijke favoriet. Ik hou van deze kleurcombinaties. En dan bij voorkeur van de vergrijsde natureltinten. Ze kunnen een ruimte elegantie en luxe geven. Voor een monochroom palet begin je met het kiezen van een kleur. Van deze kleur kies je dan lichtere of donkere tinten. Denk eens aan een kleurenstrip, die je vaak bij de verfwinkel of bouwmarkt ziet.

Analoog Palet
Dit palet lijkt soms een beetje op het monochroom palet, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Hier kies je kleuren die naast elkaar staan op de kleurenwaaier. Bijvoorbeeld blauw en groen.

Complementair Palet
Deze kleuren staan tegenover elkaar op de kleurenschijf en geven dus veel contrast. Vaak worden deze combinaties in moderne interieurs gebruikt. Ook in het bedrijfsleven zul je dit palet vaak tegenkomen om bijvoorbeeld een statement te maken of een opvallende huisstijl neer te zetten.

3. Black is beautiful

Dit heeft ten eerste niets met mijn huidskleur te maken. Of misschien toch een beetje… Maar dat behandel ik in een ander artikel… ☺
Zwart is het zout en peper van een interieur of de sambal, zo je wilt. Het geeft je interieur een extra bite. Voeg dus altijd iets zwarts toe aan het interieur. En dat hoeft helemaal niet groots en opvallend zijn. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak zwarte fotolijstjes om op te hangen. Ze geven muren zoveel cachet, I like!

4. Haal buiten naar binnen!

Als er een plek is waar je de beste kleurentips kunt krijgen voor je interieur dan is het de natuur. Kijk daar eens goed hoe kleuren werken. Vraag je af waarom sommige ogenschijnlijk vreemde combinaties toch in balans zijn. Waarom genieten mensen zo van de natuur? Probeer vervolgens de pluspunten in je interieur te verwerken.
Kies donkere tinten voor de vloer, zoals de grond vaak ook donker is. Kies lichtere tinten voor de muur, zoals bomen meestal lichter zijn. En kies de lichtste kleuren voor het plafond, zoals de lucht waar het licht vandaan komt. Door dit in je achterhoofd te houden bij je kleurkeuze is je basis altijd goed. En je weet, alles begint bij een goede basis!

5. Kies een uitgangspunt

Wat je ook kan helpen bij het kiezen van de juiste kleuren is te kijken naar spullen die je al hebt of die je bijzonder mooi vindt. Een bepaalde bank, hippe gordijnen of misschien kunst. Als je andersom te werk gaat kan je namelijk voor teleurstellingen komen te staan. En het zou toch jammer zijn als je favoriete schilderij straks niet meer in je interieur past…

6. De kracht van herhaling

Om eenheid te creëren in je woning is het slim om kleuren die je hebt gebruikt, terug te laten komen in andere vertrekken van je huis. Ik heb bijvoorbeeld bij mij thuis alle kamers een accentkleur gegeven op de muur. Hierdoor heb ik een tijdloze basis ontwikkeld die ik makkelijk kan veranderen door met stijlen en interieuritems te variëren. Het kan ook iets kleiner door bijvoorbeeld een bepaalde kleur van de gordijnen terug te laten komen in je accessoires. Onthoud dat dit geen wetten, maar richtlijnen zijn!

7. K(l)eurige contrasten

Zorg voor voldoende contrast in je kleurgebruik, zeker bij een rustige basis. Een interieur met voldoende contrast heeft meer klasse en ziel. Als je merkt dat de ruimte saai en lijzig aanvoelt, heb je vast onvoldoende contrast gebruikt. Gooi er eens een mooie blauwtint in, of rood… wat je wilt. Inrichten is soms net schilderen. Een kloddertje hier en een veegje daar…

8. Kleurentips met gevoel...

Kleuren hebben effect op onze emoties. En we zien ze overal om ons heen. Ik kan erg geraakt worden door (non)kleuren. Mijn moeder had vroeger van die bruin/beige meubels. Ik houd misschien daarom nog steeds van die warme, fluwelen natureltinten. Voor jou kunnen dat hele andere kleuren zijn. Neem ze mee in je kleurenplan. Kleuren bepalen je stemming, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken?

9. Kies je stijl

Sommige interieurstijlen staan bekend om bepaalde kleurencombinaties. Als je echt een sterke voorkeur hebt voor een bepaalde stijl, kijk dan welke kleuren daar vaak gebruikt worden. Er zijn zelfs kleuren die speciaal ontwikkeld zijn voor bepaalde stijlen. Denk bijvoorbeeld eens aan de kleuren van Pure and Original voor landelijk wonen of Farrow and Ball voor de Victoriaanse stijl. Maar ook Retro heeft zijn eigen kleuren zoals oranje gecombineerd met bruin.

10. Dat licht er aan…

Een van de belangrijkste kleurentips die ik je kan geven is het type en de hoeveelheid licht die binnenvalt in een interieur. Eigenlijk is de regel heel simpel. Staan je ramen op het noorden en/of het oosten dat valt er koud licht naar binnen. Bij dit type licht gebruik je vooral warme kleuren (zoals oranje en geel) in huis. Staan je ramen op het zuiden en/of westen dan gebruik je juist koude kleuren (zoals blauw en paars).
Wat zijn jouw kleurentips om je interieur te laten stralen?

Heb je meer hulp nodig bij het kiezen van de juiste kleuren voor je interieur. Klik dan hier! Ik help je graag 🙂

Warme en stijlvolle groet,
Ryan de Kom

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk 🙂

4 reacties op “10 kleurentips die je interieur doen stralen!”

  1. Kleur kiezen is soms moeilijk, terwijl kleur in een interieur zo belangrijk en sfeervol en bepalend is.
    Wijk eens af van “standaard”.
    Deze tips zijn daarvoor heel goed te gebruiken!

  2. Pingback: Je woonkamer inrichten in grijs en wit - Whitehouse Decorations

  3. Pingback: Moderne woonkamer in je huis! Interieurtips & Inspiratie

  4. Pingback: Woonkamer inrichten: Praktische tips voor het indelen van je interieur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

whitehousedecorations.nl draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches