DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

Een van de leukste dingen om te doen bij het ontwerpen en realiseren van interieur-makeovers vind ik het indelingsplan. Kort door de bocht is hier de vraag: Hoe plaats ik mijn meubels op de meest optimale manier?

De reden waarom ik deze vraag zo leuk vind, is dat ik mijn klanten dan altijd kan verrassen met een andere indeling.

Daarnaast hou ik er gewoon van om dingen helemaal overhoop te gooien. (Zou mijn zoontje van 1 jaar dat dan toch van mij hebben? Kussens worden van de bank getrokken, wasmanden, tijdschriftenbakken en ga zo maar door worden met de regelmaat van de klok geleegd en sinds kort trouwens ook weer gevuld, maar goed, we hadden het over het indelen van interieurs.)

Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. Je moet gewoon rekening houden met een paar uitgangspunten.

Daarnaast is het belangrijk om juist out of the box te denken. Ik hou ervan om af en toe dingen te proberen waarvan ik bijna zeker weet dat het niet werkt. Waarom? Omdat ik daar van leer, maar vooral omdat ik daar vaak nieuwe ideeën aan overhoud.

Waar moet je nu op letten bij het indelen van je interieur? Hier volgen de belangrijkste tips die ik altijd toepas bij mijn projecten.

Begin bij de Basis

Als ik een opdracht voor een interieurmakeover krijg, kijk ik altijd naar de ruimte. Zowel fysiek als digitaal (plattegrond). Ik vind het fijn om door een ruimte te lopen en mij af te vragen wat het nodig heeft.

Met andere woorden: hoe ik het tot zijn recht kan laten komen. Ik kijk hierbij altijd waar deuren, ramen, stopcontacten, schakelaars en lichtpunten zijn. Dit in verband met de looproute.

Wat wil je

De volgende stap (je kunt dit ook als eerste stap doen) is het in kaart brengen van je wensen. Dit kun je doen door de volgende drie vragen te beantwoorden:

 1. Wat wil ik vooral doen in deze ruimte?
 2. Wat heb ik voor nodig van deze ruimte?
 3. Waar kan ik alvast rekening mee houden voor de toekomst?

Als je deze vragen hebt beantwoord, weet je waar je op moet letten en ben je klaar voor de volgende stap.

The Rules

Voordat je aan de slag gaat met tekenen is het belangrijk om een paar principes in je achterhoofd te houden. Als je dat doet, kan het bijna niet meer mis gaan:

 1. Zorg dat de looproute in je interieur niet geblokkeerd wordt. Of in ieder geval zo min mogelijk. Het gaat dan vooral om de lijnen van deur tot deur en soms van deur tot raam.
 2. Creëer zoveel mogelijk intimiteit. In plaats van meubels ver uit elkaar te zetten, schuif je ze zo dicht mogelijk bij elkaar.
 3. Zorg voor voldoende ruimte tussen meubels onderling en tussen de meubels en de wanden. Houd de menselijke maat dus goed in de gaten. Zo is een goede breedte voor een doorloop ongeveer 100cm en hebben eetkamerstoelen 60cm ruimte nodig om naar achteren te kunnen schuiven.
 4. Vraag jezelf af wat je als eerste wilt zien als je een ruimte binnenkomt. Is dat bijvoorbeeld de tv, dan krijgt die een prominente plek. Maar is dit vooral gezelligheid en gastvrijheid, dan zou ik je zithoek een dominante positie geven. Let dus op je zichtlijnen, zodat je zonder belemmering naar deze plekken kunt kijken.
 5. Zorg voor balans tussen meubels met een groot en die met een klein visueel gewicht. Met andere woorden: prop niet alle meubels bij elkaar die dominant ogen.
 6. Focus! Zorg voor focal points! Waar wil je dat mensen uit zichzelf naar kijken? Dat kan een mooi bloemstuk zijn, maar ook een schilderij of je open haard. Hierdoor creëer je rust en structuur in je interieur.

Aan de slag

Ok, je weet wat je wilt. Je hebt de ruimte goed in je opgenomen, de regels zijn bekend, dus… wat nu? Je bent klaar voor the creative combustion! Hierbij is het wel handig om wat praktische ondersteuning te zoeken in de vorm van een tekenprogramma. Via Google kun je diverse tekentools vinden zoals Google SketchUp of Floorplanner.

Zorg dat je alle maten van je ruimte plus meubels hebt. Maak dan een plattegrond op schaal 1:50. Je kunt natuurlijk ook een bestaande plattegrond gebruiken. (Check dan wel even of de maten kloppen.) Plaats nu al je meubels in de plattegrond. Vervolgens ga je net zo lang schuiven tot je tevreden bent. Ook een idee is een paar kranten aan elkaar plakken en bijknippen in de vorm van je meubels en ze vervolgens neerleggen in de ruimte voor een iets meer realistische indruk. Ik zeg: succes verzekerd!

Dit artikel is niet uitputtend, maar bedoeld om je een beetje op weg te helpen.

Ik ben erg benieuwd welke tip(s) je kunt gebruiken in voor het indelen van je interieur.

Plaats een comment hieronder om jouw tips te delen met mij en de andere lezers. Als beloning voor het achterlaten van jouw comment, ontvang je een GRATIS* kaart voor het evenement “Design My Home” op 12 juli 2014 (ter waarde van 499 euro). 

(*Je betaalt slechts 45 euro ex BTW (voor de lunch en koffie/thee/jus/water van het evenement).

Een uniek en opwindend evenement dat speciaal is ontworpen voor JOU om meer INSPIRATIE, RICHTING en uiteindelijk RESULTAAT te bereiken in je eigen DROOM-interieur.
En om je nog meer waarde te geven, krijg je nu nog 1 GRATIS* kaart extra (ter waarde van 499 euro) (*Je betaalt slechts 45 euro ex BTW voor de lunch en koffie/thee/jus/water van het evenement) zodat je ook een relatie van je mee kunt nemen naar dit unieke evenement.

Zodra ik je comment heb ontvangen, stuur ik je deze exclusieve uitnodiging.

Warme en stijlvolle groet,
Ryan de Kom

14 reacties op “Je interieur indelen doe je zo!”

 1. Daniel Oosterhuis

  Goed artikel! Ik heb het meest aan de looplijnen-tip en de focal-point-tip.
  Binnenkort verhuizen dus dan begint het inrichten weer van voren af aan 🙂

  1. Hey Daniel, Bedankt voor je comment! Hebben jullie al een nieuwe woning of moet het hele traject nog gestart worden? Alles goed met jullie kleine man?

 2. Pingback: Slimme tips voor het indelen van je woonkamer - Whitehouse Decorations Blog

 3. Pingback: Slimme tips voor het indelen van je woonkamer – Whitehouse

 4. Bedenk welke functies uitgevoerd moeten worden in de ruimte.
  Verdeel de ruimte door de zgn. bouwkundige lijnen door te trekken.
  Houd rekening met de natuurlijke bescherming die mensen zoeken.
  Met een juiste kleur op de muren, creëer je direct een andere sfeer.

  1. Dag Margriet, Bedankt voor je reactie! Waardeer ik. Bouwkundige lijnen gebruiken als uitgangspunt is idd altijd heel krachtig. Bedankt voor deze tips.Leuke projecten trouwens op je website. Geef je vooral kleuradvies?

   1. Margriet van Eijk

    Ryan, omdat ik jouw nieuwsbrieven altijd ontvang, keek ik nu weer op je website, en zag jouw antwoord.
    Nee, ik geef niet alleen kleuradviezen, ook totaaladviezen, en ik schilder zelf. Dat laatste is 70% van mijn tijd. Volgens mij is het goed dat we een keer een afspraak maken, ik zie wel goede aanvullingen. Hoor graag van je…..info@margrietvaneijk.

 5. Pingback: 50 tips om je huis sneller te verkopen - Whitehouse Decorations

 6. Pingback: Woonkamer inrichten: Praktische tips voor het indelen van je interieur.

  1. Hi Felix, Kleine slaapkamers inrichten is idd een uitdaging! Kom je dat vaak tegen in zorginstellingen? Bedankt voor je reactie.

 7. Balans is erg belangrijk in een ruimte. Wij hebben onze grote woonkamer daarom ook laten opdelen door een systeemwand te plaatsen. Nu kunnen we ook functioneler inrichten. Ik denk dat het belangrijk is om je ruimtes een doel te geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

whitehousedecorations.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders