Verlichting in je interieur: 7 stappen om de juiste verlichting te kiezen.

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

Verlichting tips voor iedereen die het licht nog niet heeft gezien! 🙂

Een van de lastigste dingen in interieurs is de verlichting. Hoe zorg je dat je voldoende verlichting hebt? Wat voor soort lampen kies je? Hoe verdeel je de verschillende lichtpunten optimaal in een ruimte?

En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Met verlichting maak of breek je de sfeer in je interieur. Zowel vanuit praktisch als vanuit decoratief oogpunt is het dus slim om aandacht te besteden aan verlichting in je woning.

Als ik een interieur makeover realiseer voor mijn klanten is een passend lichtplan daar een vast onderdeel van. Mijn doel daarbij is om een balans te vinden tussen licht en donker. Dit is namelijk bepalend voor de warmte in je woning.

Maar hoe kies je nu de juiste verlichting?

1. Verlichting woonkamer plan.

Voor een goed verlichtingsplan is het belangrijk om uit te gaan van de ingerichte ruimte. Teken een plattegrond, waarin ook de meubelopstelling is opgenomen. Dit mag een hele simpele schets zijn.

2. Verlichting per ruimte bekijken.

In een slaapkamer heb je ander licht nodig dan in een woonkamer of keuken. Bedenk ook wat voor effect je met het licht wilt bereiken. Wil je mooie sfeerhoekjes creëren of misschien kunstwerken accentueren? Waar wil je nadruk op leggen en waar juist niet?

3. Basisverlichting woonkamer.

Basisverlichting zorgt ervoor dat je in een keer de ruimte goed kan overzien. Vaak worden er voor dit type verlichting plafonnières of downlighters (inbouwspots) gebruikt. Maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van dimmers. Zo hou je de verlichting flexibel.

4. Bepaal waar functionele en waar sfeerverlichting moet komen.

Op een werkplek in de woonkamer of op kantoor is fel en geconcentreerd licht gewenst (functionele verlichting). Bijvoorbeeld een bureaulamp. Voor leuke of donkere hoekjes kun je sfeerverlichting gebruiken. Denk aan een mooie schemerlamp. Het gaat om de balans tussen licht en donker, weet je nog?

5. Bepaal het gebruik van eventuele accentverlichting.

Ik heb het net aan het begin van de blog al even voorbij laten komen. Als je bijzondere objecten in je interieur wilt uitlichten gebruik je accentverlichting. Dit licht benadrukt bepaalde dingen in het interieur, zoals een schilderij, bloemstuk of nisje.

6. Bepaal welk wattage je wilt gebruiken per ruimte.

Hoeveel licht heeft een bepaalde ruimte nodig.  Op deze pagina word eenvoudig uitgelegd hoeveel lux (maat voor verlichtingssterkte) je nodig hebt per ruimte. Als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan gebruik je natuurlijk ledlampen.

7. Denk na over het decoratieve aspect van de lichtarmaturen.

In een landelijk interieur gebruik je bijvoorbeeld lampen met lampenkappen. De voet is daarbij meestal van hout of aardewerk. In een industrieel interieur ga je voor industriële lampen of lampen die vooral uit metaal of ijzer bestaan. Hang je lampen eens verspringend i.p.v. op gelijke hoogte. In mijn vorige blog kun je zien hoe ik dat gedaan heb.

Helpt dit? Wat ben ik vergeten?

Welke tip werkt het beste voor jou? Heb jij zelf een handige tip om de juiste verlichting te kiezen? 
Deel deze dan met iedereen in het commentaarveld hieronder.

Stijlvolle groeten,
Ryan

P.S. Deel dit artikel met je netwerk door op de facebook-, Twitter-, LinkedIn- of Google+knoppen boven, onder de foto, te klikken.

9 reacties op “7 simpele stappen om de juiste verlichting te kiezen.”

 1. Dank voor je tips! Dimmers, die moeten we hebben. Wij hadden altijd veel problemen met de verlichting van de kroonluchter sinds de gloeilampen niet meer verkocht werden. Zowel halogeen- als LED-lampen knapten om de paar weken. Uiteindelijk ontdekten we via een expert dat dit komt doordat we een oud huis hebben: de lampen kunnen niet goed tegen trillingen en met een houten vloer plus een jong kind (okee, en ikzelf) hebben we die juist heel veel. Gelukkig verkopen lichtwinkels nog steeds ouderwetse gloeilampen en het schijnt dat er eind van het jaar een nieuw soort LED-lamp komt die wél bestand is tegen trillingen. Dus voor mensen met een oud huis: goed moment om dit jaar een nieuw lichtplan te maken!

  1. Hi Linda, Er zijn verschillende soorten ledlampen. Bij een goede lampenzaak verkopen ze ledlampen van goede kwalitiet. Ik zou mij inderdaad goed laten informeren.
   Daarnaast kan het geen kwaad om meerdere elektriciëns eens te laten kijken naar meterkast, bekabelingen enz. Zeker bij oude huizen. op die manier kun je de adviezen goed vergelijken.
   Wees niet verrast als je de experts niet allemaal op een lijn zitten. Succes!

 2. Ik ben nauwelijks thuis dus mijn aandacht gaat onvoldoende uit naar de inrichting. Door jouw blog wordt ik hier weer op gewezen.

  Wat ik de laatste tijd merk is dat ik niet alleen behoefte heb aan sfeerlicht, maar vooral aan voldoende licht. De leesbrillen liggen inmiddels in grote getale door mijn hele huis en ik begrijp nu beter de oudere mensen waar ik vroeger het licht zo ontzettend ongezellig vond.

  Dimmers is natuurlijk een prachtige oplossing om zowel sfeer- als leeslicht te creëren. De hoogste tijd om hier eens aandacht aan te besteden.

  1. Dag Saskia,

   Wat ontzettend leuk om te lezen dat je bewuster met je interieur wilt omgaan. Hou mij op de hoogte van je vorderingen. En als je vragen of tips nodig hebt, mag je ze altijd via de blog stellen.

 3. Deze tips ga ik nog hard nodig hebben aangezien ik over een paar maanden verhuis naar mijn nieuwbouwappartement. Mijn familia klaagt altijd dat ik te weinig licht in huis heb, ik ben wat dat betreft echt een mol! Wie weet krijg ik het dit keer wel voor elkaar om de balans goed te krijgen. Keep you posted.

  1. Hi Claudine, gefeliciteerd met je nieuwbouw appartement! Weet je al hoe het wil gaan inrichten? Keep me posted!

 4. Pingback: Huis verkopen? 50 tips om uw woning sneller te verkopen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD MIJN BOEK CONTEMPORARY CHIC

whitehousedecorations.nl draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders