De 7 grootste valkuilen bij het inrichten van je interieur

Tijdens het uitvoeren van mijn projecten kom ik van alles tegen op interieurgebied. De meeste mensen willen natuurlijk een prachtig interieur. Maar wat mij opvalt is dat er op de een of andere manier de verwachting heerst dat je dat maar zelf moet kunnen. Bij al die woonprogramma’s doen ze dat toch ook ff? Met frisse moed ga je dus aan de slag… maar het resultaat mist iets. Wil je weten wat dat iets is? Adem diep in en uit… nog een keer… en nog een keertje…

JE MIST HELEMAAL NIETS! Ja, je hoort me goed. Je mist helemaal niets, je bent alleen (een beetje) vergeten om na te denken over een paar cruciale zaken.

Maar dit is een bijzondere dag. Want vandaag ga ik onthullen welke valkuilen ervoor zorgen dat jij iets mist in je interieur.

1.     Verkeerde Mindset

Wat heeft mindset nou met interieur te maken, denk je? Alles! Jij bepaalt namelijk hoe je interieur eruit ziet. Je mindset bepaalt je realiteit (wonen, gezin, financiën, werk,  enz.). Zoals je denkt, zo ziet je leven eruit.

Veel mensen denken dat ze meer geld nodig hebben voor een ander interieur. Het tegendeel is waar. Je hebt eerst de goede mindset nodig en dan zul je jouw droominterieur kunnen realiseren. Zorg dat je een mindset hebt van kwaliteit en duurzaamheid.

2.     Geen Visie

Je wilt niet weten hoe vaak ik zie dat er maar wat aangerommeld wordt in verschillende interieurs. Heel vaak kopen mensen, na een grondige voorbereiding, een mooi huis. Maar de inrichting vindt vervolgens heel praktisch en functioneel plaats.

Met een strak gestuukte muur, hoekbank, eetkamerset en tv-meubel heb je namelijk nog geen “thuis”…

Er is hier geen duidelijke visie en richting over de inrichting. Zonde, want je brengt daar over het algemeen toch een belangrijk deel van je dag door. Denk eens na over hoe je wilt leven, hoe je je toekomst graag ziet, welke stijlen bij jou passen en welke bij jou visie, enz…

3.     Keuzestress Disorder (K.D.)

Je hebt een prachtige woonruimte, maar je weet niet wat bij wat past. En omdat je hier zo van in de war raakt, kies je voor het geijkte. Daarnaast probeer je wanhopig de meubels uit je vorige leven of je lief te combineren met je nieuwe meubels. O, en je houdt van industrieel, barok, landelijk en minimalistisch.

Of je koopt uit pure wanhoop een compleet woonprogramma bij de eerste de beste woonboulevard. Maar at the end of the day merk je dat je je daar toch niet helemaal happy bij voelt…

4.     Verkeerde Indeling

Je bent zo enthousiast over het (her)inrichten van je woning dat je helemaal vergeet eens goed na te denken over de maten en de functies die je in een bepaalde ruimte wilt. Gevolg: je prachtige bank is toch iets te groot of juist te klein. Of je looproute wordt geblokkeerd door die stoere, maar toch echt te grote, eettafel. Te veel of te weinig focal points… Bezint eer ge begint!

5.     Verkeerde Meubels

Niet alleen de afmeting van de meubels is belangrijk, maar ook de kwaliteit en de stijl. En prijs zegt niet alles. Je kunt een bank kopen waar je flink voor betaalt. Maar deze kan binnen twee jaar al slijten. Zorg dus dat je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van je meubels.

Ook de stijl is belangrijk. Als je bijvoorbeeld van uitgesproken landelijk houdt, doe dan eens die oude moderne glazen eettafel weg. Maar vergeet ook niet te variëren. Hierdoor voorkom je dat je interieur lijzig wordt.

6.     Niet Goed Nagedacht Over Verlichting

Het is niet eenvoudig om een goed lichtplan te maken. Vaak zie ik dat er te weinig lichtpunten in een interieur zijn. Dit is niet praktisch en je mist de impact die verlichting heeft op de sfeer in huis.

Zorg dat het mogelijk is om de algemene verlichting te dimmen. Hierdoor kun je beter je kamer in de juiste sfeer brengen. Door sfeerverlichting in de hoeken en langs de wanden te plaatsen zal je kamer ook nog eens groter lijken.

7.     Te Veel, Te Veel, Te Veel…

We weten het allemaal: less is more, maar aan de praktische invulling kan nog veel verbeterd worden. Loop eens door de gemiddelde straat in Nederland en kijk eens naar de vensterbanken, de aanrechten of de buffetkasten.

Nederlanders houden van gezelligheid, dus dat betekent veel spulletjes! Mooi niet. Wat gezelliger is, zijn de juiste spullen. De spullen die echt belangrijk voor jou zijn. En uiteraard hoef ik je niet meer te vertellen dat te veel meubels ook bij te veel spullen horen…

En nu hoop ik dat je iets hebt aan mijn tips! Maar zoals ik vaak zeg (samen)wonen doe je niet alleen. Nu is het jouw beurt.

Welke van deze valkuilen herken je bij jezelf ?

Plaats een comment hieronder om jouw ervaringen te delen met mij en de andere lezers. Ik ben heeel benieuwd….

Warme en stijlvolle groet,
Ryan de Kom

P.S. Wil je serieus met je interieur aan de slag? En niet (meer) in deze valkuilen trappen? Wil je in 1 dag een compleet ontwerp maken van je interieur?  Meld je nu aan voor mijn workshop WOONDROOM!